Gastroskopi

Ucunda kamera bulunan, ince ve kıvrılabilme yeteneği olan boru aracılığıyla yemek borusu, mide ve oniki parmak bağırsağının incelenmesi işlemidir. İncelenen bölgelerden elde edilen görüntü büyütülerek ekrana aktarılır, görüntü kaydı yapılabilir, fotoğraf çekilebilir. Sindirim sisteminin üst bölgesindeki hastalıkların tanı ve tedavisinde güvenilir bir yöntemdir. Gerekli görülmesi halinde tanıyı kesinleştirmek amacıyla incelenen alandan doku örneği alma imkânı da mevcuttur.

Üst sindirim sistemindeki kanamaların durdurulmasında, yanlışlıkla yutulan yabancı cisimlerin ameliyatsız olarak çıkarılmasında, darlıkların genişletilmesinde, muhtelif hastalıklar nedeniyle uzun süre ağızdan gıda alamayacak hastaların midelerine beslenme tüpü yerleştirilmesinde başarıyla kullanılan bir tedavi aracıdır.

Gastroskopi ne zaman gereklidir?

- Tedaviye cevap vermeyen hazımsızlık, şişkinlik, ekşime ve mide yanması,  
- Yutma güçlüğü, besinlerin yemek borusuna takılması hissi, 
- Karın orta üst kısımda ortaya çıkan, açken ve yemekten birkaç saat sonra ortaya çıkan karın ağrısı, 
- Kusmayla kırmızı renkli veya kahve telvesi görünümünde kan gelmesi,
- Karın ağrısı ile birlikte kusması,
- Göğüste yanmayla birlikte ağza acı su gelmesi,
- Riskli hastalarda tarama amacıyla, 
- Sindirim sisteminin üst bölümünün tümörlerinin araştırılması ve erken tanı konması,  
- Yanlışlıkla yutulan yabancı cisimlerin çıkarılması, 
- Darlıkların genişletilmesi, 
- Polip çıkarılması, 
- Kanamaların durdurulması, 
- Ağızdan beslenemeyen hastalara beslenme tüpü yerleştirilmesi vb. durumlarda gereklidir. 

Gastroskopiye nasıl hazırlanılır?
İncelemeden  önceki 6-8 saatlik dönemde ağızdan katı ve sıvı gıdalar alınmamalıdır.  Eşlik eden herhangi bir hastalık, alerji ve kullanılmakta  olan ilaçlar  randevu alınırken doktora mutlaka bildirilmelidir.

Gastroskopi işlemi nasıl yapılır? 
İşleme başlamadan önce boğaza, etki süresi 10-15 dk. kadar olan bir sprey sıkılarak boğaz uyuşturulur. Koldan açılan damar yolu aracılığıyla sakinleştirici ilaç verilir. Gastroskopi aleti bükülebilen, yumuşak bir alettir,  rahatça mideye iner. Tanı amacıyla yapılan incelemenin süresi 10 dakikadır. Bazen bu süre biraz uzayabilir. Bu işlemin nefes borusu ve solunum yollarıyla ilgisi olmadığından işlem sırasında rahatça nefes alınıp verilebilir.

Endoskopi aletinin mideye rahatça inmesi için sol yan pozisyonda yatılmalıdır.  İşleme başlanıldığında endoskopi aleti aşağı doğru itilerek yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının içi değerlendirilir. İnceleme sırasında gerekli yerlerden minik parçacıklaralınır, buna biyopsi denir. Biyopsi alma işleminin hastaya zararı yoktur, alınan biyopsi çok küçük bir doku örneğidir.

Biyopsi ya Helycobacter Pylori testine ya da mikroskop aracılığı ile inceleme için patoloji uzmanına gönderilir. Helycobacter Pylori, mide ve yemek borusu hastalıklarının oluşumuna sebep olan bir bakteridir. Midede mevcut olduğunun saptanması tedavide kullanılacak ilaçları belirlemede önemlidir.

İşlemden sonra nelere dikkat edilmelidir? 
İşlemden sonra sakinleştirici ilacın etkisinin azalması için 15-20 dakika gözlem odasında kalmak gerekebilir. Doktor değerlendirmesi sonrasında hastanın hastaneden çıkışını bir refakatçi eşliğinde yapması ve evinde 2-3 saat istirahat etmesi önerilir. Endoskopinin yapıldığı gün araç kullanılmaması gerekmektedir. İşlemden sonra boğazda hafif yanma şikayeti olması normaldir.

Gastroskopi hakkındaki bu sayfayı broşür olarak indirmek için tıklayınız.

hsh facebook'da
hsh twitter'da
hsh g+'da
hsh linkedin'de
hsh youtube'da
hsh youtube'da
Nöbetçi Eczane
ÜCRETSİZ HASTA SERVİSİ
Servis Saatleri : 09:00 - 10:00 - 11:00 - 12:00 - 13:00 - 14:00 - 15:00 - 17:15
Servis Güzergahı : Hastane, Çoban, Atatürk Bulvarı, Başaran Kırtasiye, İstanbul Cd., SSK, Eski Otogar, Sagus Köprüsü, Küçüksu Köprüsü
ÖZEL HAYRİ SİVRİKAYA HASTANESİ
Cumhuriyet Mah. D-100 Karayolu / DÜZCE
Tel: 0.380.5241666 - Faks: 0.380.5247741
info@hsh.com.tr
© 2007 - 2017 Düzce Özel Hayri Sivrikaya Hastanesi
Neo Tasarım Hizmetleri